打印 上一主題 下一主題
收起左側

dont u feel boring..?

關閉 [複製鏈接]
Lol,its just normal english...Everyone can read but not you,and i know how to type chinese,am just lazy...
Plus you play runescape...u cant even read normal english >.>?
Lazy基" 發表於 13-4-2009 00:40

不如我老實d啦...

translating...bibibi.....

"哈哈,這只是正常的英語...任何人都能看書但不是你 (???) 和我懂得打中文字,只是懶惰...
加 (???計數) 你玩rs....你竟不能看正常的英語""

我係香港人咪明囉=.=
====================================
Lol,its just normal english <<< 係咪it's?? its係pron.既話你無verb wo -你咁都normal,你真係叻.....e字大階呀唔該
--------------------------------------------------------------------------------------------
Everyone can read (+it) but not you,and i know how to type chinese,am just lazy...<<<<

無object,你唔加it = 任何人都能看書,唔make sense

but not you = ???
用but u can't才正確

comma後用and?
如果你用and,一句句子要有2個conj. + 3 finite verbs ,但你無wo

,am ??? 又完全唔知你想點囉
--------------------------------------------------------------------------------
Plus
you play runescape...u cant even read normal english >.>?  <<<<<<<<

plus ? 計數? 你好好地用個connective,用also都好啦~以你個lv
你都玩rs啦,你試下打開份south china,我包你睇唔明,個d先叫normal English~
===========================================

有心機睇下佢
學下英文啦~
打rs學唔到架,martin哥
回復 支持 反對

你呢D唔係NORMAL ENGLISH

係CH*ENGLISH

係我呢D中國人先睇得明
但係睇得明就係代表用得岩

就連我自己都唔敢亂用英文

希望你至少提昇番D BASIC GRAMMAR既水平先用....

否則就算我地睇得明,都會睇得好辛苦

語 ...
因子-yanchi 發表於 13-4-2009 12:52

不如我再直接d講,
hurt係hurt d,但你必須明白囉

我地睇得多你d英文
水平都差左
回復 支持 反對

35# Lazy基"
oh k.. that explains =]
it's grammer, not grammar, grammar explains as "People with Education"... something like that =P
回復 支持 反對

樓上幾位ge回復正是我想講ge野
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

不如我老實d啦...

translating...bibibi.....

"哈哈,這只是正常的英語...任何人都能看書但不是你 (???) 和我懂得打中文字,只是懶惰...
加 (???計數) 你玩rs....你竟不能看正常的英語""

我係香港人咪明囉=.=
=== ...
*Ah_馳 發表於 13-4-2009 13:19

打RS會學到好多有用既VOCABULARY,係我地呢D爛鬼中學生詞彙貧乏下
呢點係無可否認既
不過用起上黎都要配合通順文筆同文法先得

就算係口語溝通呢方面都好重要

唔可以排除打RS學唔到英文....

不過佢係而家我地D師弟既縮影

識得用字就以為係識好多英文

表達到出黎自己明就當人地會明/岩

舉個例子.....
Lol,its just normal english...Everyone can read but not you,and i know how to type chinese,am just lazy...
Plus you play runescape...u cant even read normal english >.>?

哈哈,呢D只係普通晚英文,個個都識睇你唔得LOR,同埋我識得打中文,懶JA MA
加上你玩RS,你連英文都唔識睇??

拿...呢譯番出黎做中文係非常之咁恰當嫁......好似
又識用CANT EVEN, 仲識用PLUS

不過....重點就係度
佢地就係唔知英文同中文唔同既地方係
用英文既轉接無中文咁講到明
最多都係用NEVERTHELESS,AT THE SAME TIME等等

唔係所有英文直譯都得嫁- -

咁 "一陣間幾多點出去食飯呀?"

可以變 later when go out eat rice 啦?

MAKE SENSE唔MAKE SENSE?
再一次強調....唔係人地明就係NORMAL ENG LOR

你知唔知幾多外國人英文都係差...

就算英國/美國人 英文水平都未必好...

你覺得佢地好只係錯覺
因為佢地MOTHER TONGUE係ENG 咁解

不過你唔諗下....係係中國人中文水平都唔係咁好??

最後....我自問中英都唔好....在此只是分享分享
所以努力進修中英係呢個MOMENT始終都好緊要
MARTIN哥....識打中文請打中文.....
或者,請改善你的英文發帖....謝謝...其實我好早之前已經想講係呢個TOPIC
入面既好多好多對於係英文既睇法
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

martin哥証實患上語癌
回復 支持 反對

上左一堂英文課,多謝各位教路
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對