樂古Nakuz

標題: 韓國 NEXON 宣布併購《王者世界》研發商 NDOORS [打印本頁]

作者: 鴻-    時間: 3-5-2010 22:39
標題: 韓國 NEXON 宣布併購《王者世界》研發商 NDOORS
[attach]403850[/attach]

韓國 NEXON 今日宣布收購《王者世界》研發商 NDOORS 67% 的股份,NEXON 成為 NDOORS 最大股東,而 NDOORS 也將成為 NEXON 的子公司。

NEXON 藉由此次併購 NDOORS、吸收其研發的優秀遊戲,將可使 NEXON 在遊戲出版與研發的基礎上更加增添其價值,希望能夠追求成為全球線上遊戲產業的領導者。

NEXON 表示,NEXON 在優秀的遊戲開發與營運能力基礎上持續投資,藉由 NDOORS 良好的研發能力,與國內外優異的服務能力,將可對於 NEXON 擴大全球市場的政策有很大的幫助。

NDOORS 成立於 1991 年,為專門從事線上遊戲研發與服務的公司,旗下研發《王者世界》、《君主 Online》等線上遊戲作品, 其中《王者世界》曾獲得 2008 年韓國遊戲大獎國務總理獎,並成功在韓國與海外營運,推動營收成長。NDOORS 於 2009 年營收達 403 億韓幣(約新台幣 11 億 3 千萬元)。

Nexon已經在韓國無敵了

作者: [HK]賢先生    時間: 3-5-2010 22:43
無言了..一直不喜歡NEXON的..
作者: happy4153    時間: 3-5-2010 22:54
唔係ar嗎=.=
右係NEXON...........
作者: EY3P    時間: 3-5-2010 23:41
就好似當年.. Nexon收購 Dobbic"火線開發商" 果時咁
作者: 再次一遊    時間: 4-5-2010 00:08
N社進一步強化....
作者: Sl0veR    時間: 4-5-2010 00:18
NEXON太多公司la~
T3同YDOnline小心D~
作者: [H]lht00494    時間: 4-5-2010 18:55
韓國d遊戲製造商&代理商賺錢多過中港台多多聲
真係好...........d game又多又成日更新
真係好想跳去韓國sever玩,但又唔識韓文
作者: mui1388ken    時間: 5-5-2010 16:55
係咪aion同天堂2果間=.=佢果d game質素真係好好a_a
作者: tazho123    時間: 5-5-2010 17:36
係咪aion同天堂2果間=.=佢果d game質素真係好好a_a
mui1388ken 發表於 5-5-2010 08:55

那是PLAYNC了吧
NEXON是最近的那個DRAGON NEST的廠商
作者: mui1388ken    時間: 5-5-2010 17:59
那是PLAYNC了吧
NEXON是最近的那個DRAGON NEST的廠商
tazho123 發表於 5-5-2010 17:36

唔好意思= =對韓國發展商個名唔係好清楚= =但我覺得plaync唔錯丫....
作者: 鴻-    時間: 5-5-2010 21:07
唔好意思= =對韓國發展商個名唔係好清楚= =但我覺得plaync唔錯丫....
mui1388ken 發表於 5-5-2010 17:59

plaync主力好似係收費game

nexon係免費game為主

不過2間都係同黑橘有商業合作
大家都係要比黑橘食錢去
作者: [HK]賢先生    時間: 5-5-2010 22:10
plaync主力好似係收費game

nexon係免費game為主

不過2間都係同黑橘有商業合作
大家都係要比黑橘食錢 ...
ctm22000 發表於 5-5-2010 21:07

PLAYNC..好似得好小唔洗錢- -
G7唔清楚- -
LoveBeat一定唔洗- -
作者: mui1388ken    時間: 5-5-2010 22:18
有實力先收費家ma-v-
作者: wesley2008    時間: 6-5-2010 00:50
進一步壟斷(?)
作者: 鴻-    時間: 6-5-2010 18:09
進一步壟斷(?)
wesley2008 發表於 6-5-2010 00:50

nexon不嬲都係
作者: MICK淚情    時間: 7-5-2010 12:00
太有錢吧...?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615eht2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2