樂古Nakuz

標題: 估計香港未來十年推出最多種類的網遊是...... [打印本頁]

作者: 摩音    時間: 28-3-2010 00:11
標題: 估計香港未來十年推出最多種類的網遊是......
1-古代為背景的網路遊戲,遊戲職業有三種,包括:戰士/弓箭手/魔法師,商城一堆沖石。

2-三國為背景的網路遊戲,遊戲職業有三種,包括:劍士/刀手/法師,商城一堆沖石。

3-上下左右空白鍵的音樂網路遊戲。

4-WEBGAME。

5-3DQ版。

結論:香港及台灣公司永遠只會代理三國或是古代的網遊。

08至09年中國推出十四款古代或三國的網遊,十款都是只有三種職業,最可笑是全部有一個共通點,就是能把裝備沖至+12。

好的遊戲沒有公司願意代理,垃圾遊戲就一堆公司願意代理,代理完又不理會遊戲。

我相信未來十年裡頭,香港推出新網遊,一百款最少有六十款都是只有三種職業。

音樂網遊,我相信再推出都是上下左右空白鍵玩法,哪我建議你們這裡公司不要再代理,如果要代理就代理djmix那種。

如果我有說錯的話,真的對不起,你們花多幾百萬代理一款垃圾遊戲,換來最後要關閉遊戲。
作者: chow12345    時間: 28-3-2010 01:29
十分認同你ga講法
作者: brian12345    時間: 28-3-2010 02:41
係咁架啦
佢地只會代理一D 合符成本效益既GAME
其他野佢理你三七二十一咩
其實玩家都有責任
有D人只係以本傷人 盲目咁用錢黎換取神裝 加幾加幾
咁樣米墮入左代理商既陷阱~__~
到頭黎咪又係放ac收場
作者: 冷星魂    時間: 28-3-2010 05:08
係咁架啦
佢地只會代理一D 合符成本效益既GAME
其他野佢理你三七二十一咩
其實玩家都有責任
有D人只係以本 ...
brian12345 發表於 28-3-2010 02:41

好多人都以本傷人從而達到最強,我地當玩家的只當遊戲自得其樂(消磨時間)而已
作者: alphonse~elric    時間: 28-3-2010 11:59
我認為最多應該係好似c9戈種online
作者: mui1388ken    時間: 28-3-2010 12:17
2010我覺得會走左好多槍game同打怪game出黎=_=
hp亦會重生= =
作者: 英明神武    時間: 28-3-2010 14:21
應該唔會維持10年咁耐,
因為過多大約五年,遊戲商就會發覺冇人再會玩打怪升LV既GAME(因為而家好多玩家已經轉向玩技術OG)
如果呢個現像持續十年的話,相信有好多人已經轉投家用遊戲機,(其實而家已經好多人轉向玩家用機,我就係一個例子,就以PS3為例,好多GAME已經著重於ONLINE模式,加上PS3上網唔收錢,遊戲道具亦好少會收錢,所以吸引左一批想無痛打機既人)

但將來係不能計劃的,因為我地唔知第日會發生咩事,所以我地都冇得唸~.~
不過大家要記住,打機只係我地生活之中既一部份,
我而家都抱住:唔好玩?咪唔玩囉!,屈錢GAME?唔玩囉!
唔洗睇打機睇得咁重,始終都有其他野可以比我地做,
但我唔可以唔認一樣野,就係當你係屋企冇野做果陣,最方便快捷可以做到既野一定會係打機,因為又唔洗體力消耗,只係CLICK兩野就可以玩到GAME,真係城市人懶惰既消遣好方法
作者: 我要咀咀    時間: 28-3-2010 15:44
所以衣加香港既Online咪炒短線囉= =
作者: 摩音    時間: 28-3-2010 17:26
應該唔會維持10年咁耐,
因為過多大約五年,遊戲商就會發覺冇人再會玩打怪升LV既GAME(因為而家好多玩家已經轉 ...
英明神武 發表於 28-3-2010 14:21

應同你的想法;>
作者: wong87    時間: 28-3-2010 19:08
我反而認為
多數都係出武俠game
作者: blue﹏晞    時間: 29-3-2010 15:05
現在遊戲元素大同小異
能夠突圍而出的都有其不可取替的特色存在
就只有這樣
玩家需求甚麼, 開發商開發甚麼而已
遊戲相同又有什麼關係, 反正還是會有人敲錢支持
如最原始的石器與魔力, 或是風格相似的TW與RO, 還是各有支持
內裡的質量才是重要
作者: icacc    時間: 30-3-2010 15:04
我比較希望推出一些職業平衡而且較著重團隊合作的mmorpg
作者: dentistt    時間: 30-3-2010 19:01
我只能說句 : 人照吠 理照代    1年內 代理 爛game 多不勝數 玩家人流保証ga game 可以話 得1 , 2隻
仲要味計 耐玩度~~!!  c9 瑪英 呢d 好game 又要等勁耐~ 明明有個好勁ga kor國  (韓國) 係到做技術 支援
但 永遠 cb 時候 就是 大離亂 一塔胡逃  ( 請原諒我中文比較差 )  10個9個online game 代理 係唔理 外掛
更新 時間 永遠在跳 (說 好月頭 卻在下個月尾才更新) 更新廢時大家知道 但更新完後 永遠彈出一大堆問題
如果不正視 這些問題 香港人 永遠 玩不到好遊戲 ...
作者: 摩音    時間: 30-3-2010 19:45
我只能說句 : 人照吠 理照代    1年內 代理 爛game 多不勝數 玩家人流保証ga game 可以話 得1 , 2隻
仲要味 ...
dentistt 發表於 30-3-2010 19:01

認同你的說法......
作者: brian12345    時間: 30-3-2010 23:48

算啦香港網遊已死
現時各大代理商都只會將所有online game(包括好遊戲/大型制作)列入為短線發展
只管賺錢
外掛?管你才是豬 除非是傷害我的利益吧
--------------------------------------
順帶一提
技術遊戲在香港出現的機會率少之有少
事關話明技術 代理商就找不到空檔令到人購買他們的點數
即使是白手興家 從不買點數 也能成為強者
c9 那些 又是大制作
一來收購成本太貴
二來又不能賺錢

俗些說句:佢采你都有味!
作者: 摩音    時間: 31-3-2010 09:04
算啦香港網遊已死
現時各大代理商都只會將所有online game(包括好遊戲/大型制作)列入為短線發展
只管賺錢
...
brian12345 發表於 30-3-2010 23:48

是啊!原來是這樣。
作者: 654852    時間: 5-4-2010 21:43
十分認同你ga講法
因為唔係古代 冇咩野比你幻想一下
現代真係冇咩提才
有的都係call of dutey 6 現代戰爭果d
作者: longkiu    時間: 6-4-2010 01:11
哈.笑左囉

唔係3國就戰國.冇走雞
作者: stevengh0917    時間: 6-4-2010 01:42
係囉~~唔洗過幾年,宜家香港網遊已經進入死亡路線
一大堆打怪升lv買點game,個個差唔多樣......一d都唔吸引~~
作者: en28871997    時間: 7-4-2010 10:55
MKZ ONLINE可能得啵= ="
作者: 小超仔仔    時間: 8-4-2010 20:45
`我覺得會係webgame
作者: exolmlkk    時間: 9-4-2010 12:07
呢d game
如果5,6年前出可能都仲有唔少人玩
e加某d game 人流都唔多隻
少之有少
香港網遊 基本上停留係90年代架啦
連90年代隻暗黑破壞神 仲好玩過佢
作者: 摩音    時間: 9-4-2010 17:09
呢d game
如果5,6年前出可能都仲有唔少人玩
e加某d game 人流都唔多隻
少之有少
香港網遊 基本上停留係90 ...
exolmlkk 發表於 9-4-2010 12:07

連暗黑破壞神都好玩過佢,依句真搞笑。
作者: Spy-pro    時間: 14-4-2010 00:22
從香港玩家的口味來說,香港人都較喜歡MMORPG類的機械式網遊,亦即是「打怪升Lv」的那種。
我訪問過班中不少同學,發覺他們普遍都不愛技術性的網遊,只喜歡以機械式、甚至掛機式來練功的網遊,理由大多數是簡單易玩,不用磨練技術來加快升等速度,或是可節省時間。就算香港真的推出了技術性網遊 (如CSO、Grand Chase、Elsword等),通常都會出現很多外掛,玩家為的是以不擇手段來提升練功效率 (我的一位同學,說沒有外掛的技術網遊就不玩),而代理商又無技術處理這些問題,支出防外掛程式的版權費後,又發覺無啥用,財政虧蝕了不少。而MMORPG由於玩法簡單,所以外掛製造者也不會費時費神來造外掛,所以防外掛一般都不太重要 (甚至有些公司不使用防外掛程式)。對開發商而言,這類遊戲非常統一而易於開發,可節省不少開支。
現在的網遊代理商都是以錢為重,所以我認為香港將來的網遊皆是無技術可言的MMORPG。
作者: jacky2462001    時間: 14-4-2010 15:36
好的遊戲沒有公司願意代理,垃圾遊戲就一堆公司願意代理,代理完又不理會遊戲。

MAIN POINT!!

好似RF個d game 好玩但係又係俾個代理玩死左=[

btw trytry
League of Legends
正game!
http://signup.leagueoflegends.com?ref=4b82dc68c3bc1
作者: 迅雷先鋒    時間: 14-4-2010 15:58
總結之下其實得3種:
1.以冷兵器時代為背景既MMORPG(不論科幻或歷史)
2.音樂/運動主導的休閒遊戲
3.戰爭類Web game
其實重有一個都應該會多:
4.小規模對戰的MMOFPS
作者: iceninja05    時間: 14-4-2010 20:03
未來雞屎綠唔算3國掛?
點解好game冇袋你呢?
作者: 黑風白雲    時間: 16-4-2010 12:45
回復 3# brian12345

好同意樓上既講法
依家用真錢打機真係冇意思
洗就洗得快...
古代game真係玩都玩到悶哂= =
作者: 機械男朋友    時間: 19-4-2010 20:18
中國遊戲設計師只懂得什麼是劍士、刀手、槍手、弓箭手、魔法師。
其他你也都不用去想,例如:召喚師、德魯伊、元素師、驅魔師等等
十年之後都是三國遊戲。
作者: MICK淚情    時間: 21-4-2010 21:46
1 5一定最多@@
作者: cit棋    時間: 27-4-2010 14:24
1234 十分認同  5就可能少d了...-_-

古代game一係就劍弓法  一係細分d好似[成吉]咁解

看看網龍的  共通的都是+10-+12 @@!

比較有趣/玩得耐  沒有了..
作者: iceninja05    時間: 27-4-2010 18:17
講真我e+所知既完全技術型online只有2隻
一隻係gunz既私服,完全玩技術又唔洗錢
一隻係舊game,流星蝴蝶劍,用vLan可以online,完全冇勁武器,eg劍,就得一把劍,大不了比你換屬性,200%技術
作者: Mr_Teddy    時間: 28-4-2010 02:44
無錯~講緊宜家大部份online直頭垃圾好似cso咁~同hp一樣想食錢~我覺得佢搞到咁無癮不如比返幾百萬買返個舊game黎開sever仲好~例如彩虹冒險咁~我覺得就會食錢d人都會心甘命抵d囉~點似玩cso巨商個d咁牙~大家放錢入去玩都玩到吾開心啦~
作者: 覓寂忘魂    時間: 28-4-2010 12:31
其實種類唔係問題
邊種賺得錢多市面上就會好多嗰款GAME

技術GAME都冇話賺唔到錢
好似CSO呢D咪一樣俾佢呃錢呃到笑
作者: 8783    時間: 2-5-2010 20:56
十幾年前既寵物王,仲好玩過E家香港代理代理緊既GAME

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615eht2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2