xmen 發表於 11-4-2008 21:34:20

<神兵4>第9期 (焚風也用不了的刀)

原以為今期會係穹白同久石隻揪,估唔到兩者實力相差咁遠,結果變左群鬥。不過依然畫得好睇,除左係型到爆炸既密藏龍行+禁戒絕外,穹白招「萬惡閃燃」都型神兼備,唔會普通一拳就俾個招式名佢,加上久石既「焚風五絕」,睇黎龍少o係招式方面都落過唔少功夫呢﹗但自第一期出現過「複制能力」後都唔見穹白再出呢招,希望唔係龍少心血來潮加上去既技能就好唷﹗哈﹗

今期劇情推進都好快,阿天將白象古刀連墨堯一齊嘔左出黎,(但係把刀好快沉左落溶岩度唷~)穹白亦都完成任務,好輕易咁捉左阿天去搵神聖。最近<神兵4>既ending都幾引人入性,好似第7期沙曼洛突然死亡,第8期穹白忽然現身,到今期神聖覺醒(疑似),都幾吸引人想追落去。睇埋下期既標題<穹白的弱點>,就更加想知係咩喇﹗呵呵~~依然形住形住係關女人事。強者冇感情個角式就唔夠立體嘛﹗又睇下穹白既弱點係咩先﹗

不過睇左咁多期,穹白奸又唔係好奸,久石勁又唔夠勁,有d唔知想點咁…哈哈﹗最討好既都係密藏龍行,除左造型正,兵器特別之外,神聖軍d嘍囉死左竟然會流下男兒淚,good﹗下期佢做封面,正呀﹗^__^

anson45hg 發表於 12-4-2008 15:04:43

唔知點解
我睇穹白講野既語氣
成日本帝前本帝後

同邪神講既本座
既語氣好似

仲有穹白果一腳...好霸腿feel

brightism 發表於 12-4-2008 18:04:58

今期久石終於同宿敵穹白一戰...焚風把刀一下了就斷左, 坦白講都幾失望,
密藏龍行上期話焚風係最強神使, 而家同穹白差咁多..把白象古刀一野比穹白震到甩手
佢唔係刀不離手既咩, 一下就打甩....D閒角連招都未出就打完
阿天出招怒潮焚海..把刀畫得太長, 唔o岩比例
陽炎係咪可以好似阿天咁, 入左坤劫損日身內?

身為主角既阿天好似任人擺佈咁

xmen 發表於 12-4-2008 23:28:23

原帖由 brightism 於 12-4-2008 18:04 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
今期久石終於同宿敵穹白一戰...焚風把刀一下了就斷左, 坦白講都幾失望,
密藏龍行上期話焚風係最強神使, 而家同穹白差咁多..把白象古刀一野比穹白震到甩手
佢唔係刀不離手既咩, 一下就打甩....D閒角連招都未出就打 ...

冇錯,久石把兵器咁就斷左...實在太兒戲喇﹗唔知龍少會唔會為佢整返把神兵出黎呢?
而穹白既然咁勁,又唔趁機一舉殺晒神聖班人,真係講唔得通wor....

所以橫睇掂睇穹白都唔係好奸。反而令宇外流化漸漸滅亡既都唔係穹白,係神聖丫嘛﹗睇黎神聖好似不義d wor~~

brightism 發表於 13-4-2008 00:01:03

如果可以多D以阿天既角度睇 宇外流化, 會過癮, 阿天一次過遇上咁多奇事
好似冇咩反應咁, 用一個好旁觀者既角色去 接受晒發生既事, 久石要佢做咩都跟住做
的確阿天係冇咩位同埋能力去比反應, 但真係隨便左D..阿天好似表現到冇咩所謂咁
如果描寫下佢果種"失措"同用佢既搞鬼特色..咁佢而家做既野會合理D
"主角有奇遇.學到絕世武功"呢類未免太老套

個FOCUS係晒其他人身上, 穹白同神聖,穹白同久石,穹白同神聖軍
阿天主角唔似主角, 好似冇咩好講咁...只係講佢係奇石...奇遇

穹白 感覺佢好屈機

xmen 發表於 13-4-2008 01:22:42

原帖由 brightism 於 13-4-2008 00:01 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
如果可以多D以阿天既角度睇 宇外流化, 會過癮, 阿天一次過遇上咁多奇事
好似冇咩反應咁, 用一個好旁觀者既角色去 接受晒發生既事, 久石要佢做咩都跟住做
的確阿天係冇咩位同埋能力去比反應, 但真係隨便左D..阿天好 ...

同意brightism既講法,阿天個反應係太過平淡了,不過難得每期佢都有d鬼馬既對白,呢一個係佢暫時黎講唯一既特點黎既,希望可以keep倒啦﹗
其他人物仲係唔夠突出,好似久石D招式係靚,不過唔多覺佢勁,而且一件似樣既兵器都冇,失威左D 。而穹白睇到今期我都唔覺得佢好奸,只係同神聖有意見不合者~~統治宇外流化唔一定係神聖架,能者居之咪得囉﹗加上而家宇外流化既危機又係神聖自已一手攪出黎既,阿天今期入埋穹白數,好似唔多公平呢﹗

靛.羽.風.蓮 發表於 13-4-2008 04:19:41

回復 樓主 的帖子

今期封面的心藍一點女人味都沒有,猛一看還以為是個小男孩呢!

xmen 發表於 13-4-2008 10:10:25

原帖由 靛.羽.風.蓮 於 13-4-2008 04:19 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
今期封面的心藍一點女人味都沒有,猛一看還以為是個小男孩呢!

心藍個樣的確一d都唔討好 (暫時黎講),另外,忽然想起仍話自已係神聖個女,神聖400幾年前已被封印,咁心藍咪即係至少400歲囉?

weivat 發表於 14-4-2008 00:57:34

穹白的實力令我覺得他根本不需要等400年再將神圣軍殺滅,記得第一期的墨堯軍嗎?當時穹白揚言講其消滅與宇外流化,我想不到什麽理由穹白要養虎為患,留下墨堯軍殘餘不殺,這次居然在火海連天再次看見墨堯軍的殘餘,還受密藏龍行的差遣,變成了神圣軍一員,實在有點怪.

看標題,作者的意思是神兵只能在紀辰天手中才能發揮出真正的威力。不妨在此提出疑問:第八期說紀辰天是陽石孕育而成,既然神兵能落入紀辰天體內,那么紀辰天也能像墨堯那樣收于神兵內吧?!這樣焚風就可以用了啊。記得神兵2的靈劍子也是這樣吧?

神圣回歸?豈不是恩怨情仇就此解決?神兵4就此結束?作為FANS當然不希望這樣,希望作者製造更多意想不到的驚喜,總的來說,今期沒什麽驚喜。

PS,我覺得神兵4今期沒什麽進展,依然停留在第八期的感覺。

作為一本新開的漫畫,開端是不是應該趕快拓寬故事的空間,以便帶出更多引人入局的因素呢?

而且我覺得是不是應該加強多漫畫中重要角色的描寫,以便讓他們形象豐滿起來呢?不要忘記,打鬥也可以順便帶出回憶或者人物個性的細節。

而且之前幾期原本還是挺好的,損日·坤劫的陰陽謎,葉青的身份,久石的過去,與墨堯的關係是?故事能不能除了穿梭宇外流化及人間之外,還進行一下時間的“穿梭”,倒述一下400年間的事情,讓整個故事空間能夠立體化呢??

bbb360 發表於 22-4-2008 11:54:25

原帖由 xmen 於 13-4-2008 10:10 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

心藍個樣的確一d都唔討好 (暫時黎講),另外,忽然想起仍話自已係神聖個女,神聖400幾年前已被封印,咁心藍咪即係至少400歲囉? 我覺得龍少畫損日同葉青二位女角的確比以前朱雀進步,朱雀比較男性化,『我指畫功』損日畫出那種媚,但心藍反而退步,請努力。
頁: [1]
查看完整版本: <神兵4>第9期 (焚風也用不了的刀)